onsdag 26 oktober 2016

Rent vatten och sanitet

 90% av allt vatten är saltvatten, och 10% är sötvatten, 2% av allt sötvatten använder vi människor. sötvatten  använder vi  t.e.x När vi, för det andra 8% är is! spolar, när vi duschar, lagar mat, och när vi tvättar händerna. Vissa personer har nästan inget vatten, Dom får gå jätte långt för att hämta jätte tungt smutsigt vatten, så barnen kan inte gå i skolan.
 Det finns tabletter som gör så att vattnet blir rent efter en halv timme. Tabletterna kan göra rent 5 kilo vatten. Mozambique är ett av dom fattigaste länderna i världen, Där bor ungefär 22 miljoner människor. Det finns inte tillräckligt med brunnar i Mozambique.
 Varje dag dör tusen barn på grund av smutsigt vatten, Bristande sanitet, och hygien. Bakterierna dödar fler barn än i krig.
 I dom fattigaste länderna regnar det inte alls ofta. Det här måste ta slut. Alla ska få det bra. Man kan skicka Pengar till dom fattiga.
 Vissa har inga toaletter, så dom får bajsa i hål som dom har grävt. 32% av befolkningen har inte tillgång till toalett. UNICEF kämpar för att alla ska ha det bra.
 För fattiga är vatten det dyrbaraste som finns. Diarre är en av sjukdomarna man kan få av smutsigt vatten.  I Sverige använder en person 3500 liter vatten per dag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar