tisdag 4 oktober 2016

Norden

Norden

Efter isen kom Djur, Växter. Och människor. Norska, Svenskar, och Danska förstår varandra ganska bra. Samer tämjer. Norge ligger . Vädret kan bli ganska hårt, det kan snöa, och det kan Regna. Dom två högsta bergen heter skanderna och kebnekaise.
 På den ena  sidan av polsilken Går inte solen ner på sommaren. Till ytan är Sverige det största landet.    .  Nordiska rådet är ett samarbetsorgan mellan Nordens olika parlament. De som sitter med i rådet är valda av varje lands regering. Dom nordiska länderna har mycket kuster. I Norden är vi 25 miljoner människor. Dom som bor i Norden kallas för Nordbor. 

Finland
Finland har en stor ö som heter Åland. Finlands huvudstad är Helsingfors. I Finland finns det mycket skog. Folkmängd är 5.3 miljoner. Statsskick är republik, Och valuta är euro. Finlands största naturtillgång är skogen /papper. Finland brukar man kalla de tusen sjöarnas land. Dom har mycket sjöar. I Finland brukar man basta. Och bastu på Finska heter sauna. En finsk bastu ska vara väldigt varm. Till skillnad från Sverige och Norge är Finland ganska platt. 

Norge
För 12 tusen år sedan försvann isen från Norge. Norge ligger nära Golfströmmen så Norges vatten är ganska varmt. Norge har mycket fisk. I Norge finns det 4.8 miljoner Människor. Huvudstaden är Oslo. Statsskick är monarki och valuta är Norska kronor. i Norge finns det mycket berg. I Norge finns det mycket fjordar. oljan är Norges viktigaste naturtillgång.

Sverige
Här i Sverige har vi drottning och kung det kallas för månarki
I Sverige är vi 9 miljoner människor. Vår huvudstad är Stockholm, och deras största stad. Nära kebnekaise ligger kirunna, i kirunna finns det gruvor, i gruvorna finns det järnmalm. I Sverige har vi mycket träd. Kebnekaise är Sveriges högsta berg. Sveriges näst största stad är Götellaborg. Att Stockholm är huvudstaden beror på att drottningen och kungen jobbar där. 

Danmark
Dansk ost och fläsk exporteras över hela världen. I Danmark finns det nästan ingen skog eller malm. Danmark är det äldsta riket i Norden. Redan på 1000-talet enades Danmark. I Danmark finns det 5.5 miljoner människor. Danmarks huvudstad är Köpenhamn. Valuta är danska kronor. Statskick är monarki. Danmark är känt för lego. Vart man än bor i Danmark har man aldrig långt till havet. 

Island
I Island finns det 0,3 människor, Huvudstaden är Reykjavik, Statsskick är Republik och valuta är Isländska kronor.Island var Obäbot ända fram till 8-hundra talet. Hela Island har byggts upp av vulkanen. Då har det blitt vulkan utbrått. Det tog många år innan Island skapades. i Island har dom gått om fiskevatten.  I havet fångar dom mest torsk och sill. Det finns nästan ingen skog i Island. Man brukar ofta rida på  Islands hästar istället för att åka bil i Island, För vägarna är inte i så gott skick. 








1 kommentar:

  1. Jättefint!
    1.Mycket bra och rolig fakta!!
    2.Roligt att du skrev om norden oxå!!
    skulle vilja veta lite mer om lego!


    MVH: elvis!!

    SvaraRadera