onsdag 26 oktober 2016

Rent vatten och sanitet

 90% av allt vatten är saltvatten, och 10% är sötvatten, 2% av allt sötvatten använder vi människor. sötvatten  använder vi  t.e.x När vi, för det andra 8% är is! spolar, när vi duschar, lagar mat, och när vi tvättar händerna. Vissa personer har nästan inget vatten, Dom får gå jätte långt för att hämta jätte tungt smutsigt vatten, så barnen kan inte gå i skolan.
 Det finns tabletter som gör så att vattnet blir rent efter en halv timme. Tabletterna kan göra rent 5 kilo vatten. Mozambique är ett av dom fattigaste länderna i världen, Där bor ungefär 22 miljoner människor. Det finns inte tillräckligt med brunnar i Mozambique.
 Varje dag dör tusen barn på grund av smutsigt vatten, Bristande sanitet, och hygien. Bakterierna dödar fler barn än i krig.
 I dom fattigaste länderna regnar det inte alls ofta. Det här måste ta slut. Alla ska få det bra. Man kan skicka Pengar till dom fattiga.
 Vissa har inga toaletter, så dom får bajsa i hål som dom har grävt. 32% av befolkningen har inte tillgång till toalett. UNICEF kämpar för att alla ska ha det bra.
 För fattiga är vatten det dyrbaraste som finns. Diarre är en av sjukdomarna man kan få av smutsigt vatten.  I Sverige använder en person 3500 liter vatten per dag. 

tisdag 18 oktober 2016

adjektivsaga

Det var en gång 2 fula köttbullar som var mycket snygga. En väldigt snuskig dag skulle dom gå på en missbildad picknik, Men upptäckte ganska så snart att dom hade glömt sin idiotiska senap, som det skulle ha till sina sexiga korvar. Självklart hade dom oxå underbara bröd till den fulla korven. Istället för senap fick dom nöja sig med en töntig ketchup. Efter en liten stund cyklade en äcklig rabarber för bi på sin snälla cykel och hälsade härligt. När dagen började dra sej mot sitt starka slut sa dom svagt hej då och gick till sina lilla hem. 

fredag 7 oktober 2016

Näringskedjor och kretslopp

Näringskedja


Vi har gräs som gör sin egen näring med hjälp av Vatten luft och solljus. Gräset är då producenter.  Då kan gräset växa. Sedan finns det djur som äter gräset. Det kallas för konsumenter. Det kan nu komma större djur som äter det mindre djuren. människan är en topp konsument. Vi är i slutet av en näringskedja för vi har inga naturliga fiender. Detta är en näringskedja. 

Kretslopp

Ett kretslopp är när allt går runt hela tiden om och om igen. 
En räv äter små djur som ätit gräs. När räven dör blir den till ny jord Med hjälp nedbrytare. Jorden suger nu upp näring från rävens jord och nytt gräs kan växa så det små djuren kan äta av gräset. Allt börjar om igen. 

Näring

Näring är det nyttig heter som behövs så att allt levande ska kunna leva. Man kan säga att det är mat. 
Näring görs av växterna som djur eller vi sedan äter. Då får vi i oss näring.
Djuren och vi kan inte göra näring utan vi måste äta nått som växer eller äta djur som har ätit något som växer.
Därför är det jätteviktigt att vi är rädda om vår natur så att den kan producera näring.


tisdag 4 oktober 2016

Norden

Norden

Efter isen kom Djur, Växter. Och människor. Norska, Svenskar, och Danska förstår varandra ganska bra. Samer tämjer. Norge ligger . Vädret kan bli ganska hårt, det kan snöa, och det kan Regna. Dom två högsta bergen heter skanderna och kebnekaise.
 På den ena  sidan av polsilken Går inte solen ner på sommaren. Till ytan är Sverige det största landet.    .  Nordiska rådet är ett samarbetsorgan mellan Nordens olika parlament. De som sitter med i rådet är valda av varje lands regering. Dom nordiska länderna har mycket kuster. I Norden är vi 25 miljoner människor. Dom som bor i Norden kallas för Nordbor. 

Finland
Finland har en stor ö som heter Åland. Finlands huvudstad är Helsingfors. I Finland finns det mycket skog. Folkmängd är 5.3 miljoner. Statsskick är republik, Och valuta är euro. Finlands största naturtillgång är skogen /papper. Finland brukar man kalla de tusen sjöarnas land. Dom har mycket sjöar. I Finland brukar man basta. Och bastu på Finska heter sauna. En finsk bastu ska vara väldigt varm. Till skillnad från Sverige och Norge är Finland ganska platt. 

Norge
För 12 tusen år sedan försvann isen från Norge. Norge ligger nära Golfströmmen så Norges vatten är ganska varmt. Norge har mycket fisk. I Norge finns det 4.8 miljoner Människor. Huvudstaden är Oslo. Statsskick är monarki och valuta är Norska kronor. i Norge finns det mycket berg. I Norge finns det mycket fjordar. oljan är Norges viktigaste naturtillgång.

Sverige
Här i Sverige har vi drottning och kung det kallas för månarki
I Sverige är vi 9 miljoner människor. Vår huvudstad är Stockholm, och deras största stad. Nära kebnekaise ligger kirunna, i kirunna finns det gruvor, i gruvorna finns det järnmalm. I Sverige har vi mycket träd. Kebnekaise är Sveriges högsta berg. Sveriges näst största stad är Götellaborg. Att Stockholm är huvudstaden beror på att drottningen och kungen jobbar där. 

Danmark
Dansk ost och fläsk exporteras över hela världen. I Danmark finns det nästan ingen skog eller malm. Danmark är det äldsta riket i Norden. Redan på 1000-talet enades Danmark. I Danmark finns det 5.5 miljoner människor. Danmarks huvudstad är Köpenhamn. Valuta är danska kronor. Statskick är monarki. Danmark är känt för lego. Vart man än bor i Danmark har man aldrig långt till havet. 

Island
I Island finns det 0,3 människor, Huvudstaden är Reykjavik, Statsskick är Republik och valuta är Isländska kronor.Island var Obäbot ända fram till 8-hundra talet. Hela Island har byggts upp av vulkanen. Då har det blitt vulkan utbrått. Det tog många år innan Island skapades. i Island har dom gått om fiskevatten.  I havet fångar dom mest torsk och sill. Det finns nästan ingen skog i Island. Man brukar ofta rida på  Islands hästar istället för att åka bil i Island, För vägarna är inte i så gott skick.