måndag 12 december 2016

Medeltiden

Pesten

Pesten dödade över miljoner människor. Pesten kom till Sverige i mitten av 1300-talet. Pesten gick inte att bota. Och nästan alla som fick pesten dog.  Ingen visste hur man fick pesten. Forskarna har räknat ut att en tredje del av Sveriges invånare dog av pesten!! I Sverige kallade man pesten för "Digerdöden" Som betyder den stora döden. År 1349 kom pesten till Norge.  Ett Engelskt skepp kom till Norge, och smittan spred sig, och sedan till Finland och Sverige. Hela familjer dog i samma ögonblick. 

Hur bodde man
På medeltiden bodde man i trähus. Man byggde stora hus, för att man bodde med djuren, så att det skulle bli varmt. Man hade en eldstad mitt i huset. Sen hade ett hål i taket så att röken kan flyga ut. Vissa hade stenhus. Men inte många.
Handel
Ibland kunde det komma köpmän till byar. Dem sålde olika saker som dem hade gjort. Man hade olika stånd. mitt i byarna. man bytte också saker med varandra.

Vad åt man 

På medeltiden åt man ganska nyttigt. Basen var gröt och bröd.  Brödet var ofta grovt. På sommaren åt man ägg. Hönsen värpte inte på vintern. Alla stånd åt ungefär samma mat.  Det som skilde var att dem rika hade vitare mjöl och mer vetemjöl i brödet. Adeln kunde få äta sill, kött, vin och andra dyra saker. Det var fint att dricka vin. På vintern kunde det var svårt för bönder att få mat, eftersom inget växte på vintern. Man åt också njurar från djur. 





Ett enat Sverige
När medeltiden kom så blev Sverige ett enat land. man slutade tro på asagudarna.  Varje nordiskt land blev också ett eget land. Nu fick varje land i Norden en egen kung som härskade över länderna.  Olof Skötkonung var kung i Sverige, Harald Blåtand i Danmark och Olof den helige i Norge. 
Olika yrken

Man kunde jobba hemma, i smeden och man kunde jobba som att kriga. Om man jobbar hemma kunde man sy kläder och laga mat.  Det tog jätte lång tid att sy kläder man kunde göra tråd av fårets ull och av andra djurs päls. När man jobbade i smeden gjorde man vapen och smycken av metall. Man värmde metall och formade vapen och smycken.



Kristendomen kommer till Sverige

När medeltiden börjar så börjar man tro på missionärer. Man börjar bygga kyrkor, kloster och skolor. Det  tog jätte lång tid att  bygga kyrkor. Man hissade upp med rep för att kunna bygga stora kyrkor. I nästan varje by så byggde bönderna kyrkor. Det fanns munkar som jobbade för gud Ett kloster är hus som munkar och nunnor bor i. Om man var en munk eller en nunna så levde man själv, man tror på gud. För att bli nunna/munk så måste man vänta i många år.  Heliga Birgitta föddes 1303. Heliga Birgitta Var en nunna. Hon var dotter till en rik och mäktig lagman i uppland. Birgitta var bara tretton när hon gifte sig med fem år äldre Ulf Gudmarsson. 


Riddare

 Den finaste soldaten var riddare. Det var bara dom rika bönderna som hade råd med rustningar. Från sju år kunde man träna till att bli riddare. Man blev tränad av en riddare. Man blev dubbad till riddare.  När man var tretton år så fick man ha vapen!!! Om man var riddare behövde man inte betala skatt. Det kallas för frälse.








Brott och straff

 En bödel var oftast en skurk själv. Då hade man fått välja mellan att bli bödel eller mördad. Man skar av öronen på bödel så att han inte kunde rymma. Så att man kände igen bödel.. Om man hade en pappa som bödel kunde man bli mobbad. bödel bodde i Helvetesgränden. Det ligger i Stockholm.  Om man stal saker så blev  mördad, men om man mördat en person så fick man böter. Om man satt fast i en stupstock så satt man på en stubbe eller sten, och folk som gick förbi spottade och kastade saker på hon/han .Efter blev man förvisad från landet. Man hängde inte kvinnor för då kunde man se under deras kjolar. Om man somnade när man var eldvakt så kunde man få dödsstraff. En eldvakt var alltid man. 




Det fyra stånden

Det finns fyra olika stånd. Präster, adel, borgare och bönder. om man var adel så ville man klä sig fint. Om man var bonde så fick man inte klä sig så fint, för då kunde man tro att det var en adel.  Det fanns munkar och nunnor. När man var adel så behövde man betala i skatt. Adeln var kungens rådgivare och krigare. Bönder var dem fattigaste. Ibland spå vintern kunde inte maten växa. Det kunde ha växt fel. Så då kunde man inte spara mat så det räckte. 

 kungar, drottningar och kampen om makten

Under 1200-talet så blev Birger Jarl den ända kungen. Och innan så hade man olika kungar i olika städer. Birger jarl kallades Magnus Ladulås. För att han hade låst alla lådor så inte stor männen kunde äta upp all mat. Birger jarl bestämde att man inte fick  misshandla eller röva bort dom längre.Birger Jarl grundade Stockholm år  1252. Birger Jarls son var bara 10 år och kung!! Det var en kung som hette albert. Han var hemsk. Han plundrade folk. Så Margarete slogs  mot han och vann. Hon fick bestämma över Norden, (förutom Island) Det kallas för kalmarunionen. 




Hygien
På medeltiden var man ganska renlig. man gjorde sig ren i badstugor. Ordet bastu kommer från badstuga."badstu" "bastu". 1486, Det var en kung, han heter Magnus Eriksson. Magnus  bestämde att man inte fick skräpa ner på gatorna. Man fick böter ifall man gjorde det. Man fick betala 12 mark. Alltså 12 000 kronor!












fredag 2 december 2016

Magnetism

Vi testar och provar magneter och magnetism!


Magnet bilarMan kan sätta i magneter i bilar. Om man håller en magnet bakom bilen så åker den iväg. Det kallas för att den repelerar.


Det svävarNär man tar syd mot syd eller nord mot nord så repelerar det. Det dras ifrån varandra. Så det svävar efter som det sitter fast.

Elektro magnetOm man tar metal mot ett bateri och man lindar in en spik så blir spiken elektrisk. Så den kan lyfta magnetiska saker.



tisdag 22 november 2016

  Här är en video!!! I videon visar jag hur man gör en fläta. Kolla gärna på den!

onsdag 16 november 2016

Vikingar

Vikingar




Tinget
I tinget bestämde man olika saker. Dom bestämde Vem man skulle gifta sig med, för man fick inte bestämma vem man skulle gifta sig med. Och om man ville skilja sig så bestämde tinget det också.
 Ett par gånger om året hade man ting. Då samlades människor i byn. Tinget var som en domstol där man redde ut stölder, mord och bråk.

Hur man bodde
På vikingatiden så bodde man i långhus. Människorna bodde med djuren för att det skulle bli varmare.
 Man hade brasor inne i husen också för att det skulle bli varmt.
 Man hade ett litet hål i taket där röken kunde sticka ut lite grann.
 Människorna bodde på ena sidan, och djuren på andra. Man hade ett hus där man förvarade mat, det kallas för "visthusbod". Och så hade man en källa under jorden där man skulle kyla mat. Och i ett hus kunde man ha hö till djuren. Och i ett annat hus kunde man göra vapen och smycken. 

Trälarnas liv
Trälarna hade inga saker,dom fick inte göra vad dom ville. Trälarna jobbade för andra människor. Var fjärde människa blev träl. Om man föddes i en trälfamilj  blev man en träl själv. Man kan också välja valfritt att bli en träl, för man kanske inte har tillräckligt med pengar. Trälarna fick heta fula namn som Fulner,Klägga eller Krala. Trälarna hade fula skitiga kläder på sig.

Kläderna
 Vikingarna hade oftast längre tröjor nästan som en klänning. och ett skärp. Dom bar ofta runt på vapen. Vikingarna gjorde kläderna själva. man kunde också ha järnhjälm med nässkydd. Dom hade sköldar i olika färger som dom skyddade sig med. Tjejerna hade långa klänningar. Med massa smycken. Och kanske en mantel. Man gjorde smycken och vapen själva. Man var väldigt bra på att smida smycken och vapen.

Gudarna
På Vikingatiden så trodde man på 5 olika gudar. Oden,Tor och Frej var dom viktigaste gudarna. Det fanns också Freja och Loke. Som inte var lika viktiga.
 Oden var den mäktigaste guden. Han var klokast av dom alla. Oden hade bara ett öga. Det andra offrade han till en jätte för att bli allvetande! Oden ville vara med i många krig. Då använde han sitt spjut.
 Tor var Odens äldste son. Tor var krigets gud. Hans uppgift var att försvara både människor och gudar. När det åskade trodde man att det var Tor som kom farande över himlen. Tors hammare heter Mjölner. Frej var kärlekens gud. Han bestämde över vädret. Till Frej kunde man offra om man ville ha barn. Freja är Frejs syster. Alla jättar vill gifta sig med henne. Loke är Tors bror.Loke är ondskans gud.

Vikingarnas resor+båtarna
Vikingarna reste väldigt mycket. Dom åkte båt till olika länder och plundrade och bytte saker. Dom hade träbåtar. Om man var ute på resa mitt i havet och om man såg sjöfåglar så visste man att det var inte så jätte långt till land. Man kunde ha båtarna till krig och handel. Den längsta båten man har hittat från vikingatiden är 28 meter. Båten befinner sig i Danmark på ett museum. Det fick plats 50 personer i båten+deras utröstning. Båtarna var väldigt flatbåttnande. Så dom kunde ta sig fram på grunt vatten. Seglen var gjorda av fårull. Dom hade olika drakhuvud, för att skrämma folk. Dom la mycket tid på att bygga drakhuvuden. Dom navigerade sig efter solen och stjärnorna. Man navigerade sig också efter drivande tång och fåglarnas flykt. På grund av brandrisker kunde man inte laga mat på båten. I kyrkor fick man inte ha vapen och utröstning. Man lämnade dom vid dörren, så man kunde bara ta alla grejer. Man tog sig igenom floder till Konstantinopel, som dom Svenska kallar miklagård. Dom Norska vikingarna drog till Frankrike och Italien.












Runstenar och runskrift
Vikingarna ristade i skrifter i stenar. Dom använde sig av vikingaskrift. I Sverige finns det tusentals Runristningar i stenar. Stenarna berättar om män som reste ut på långa vikingafärder. Runskrift kan man aldrig ta bort. Man ristade ofta in ormar med text på? Det fanns inga papper att skriva på och inga böcker. Man kunde också skriva på trä. Runalfabetet innehåller 16 runor,det kallas för futharken. 

onsdag 26 oktober 2016

Rent vatten och sanitet

 90% av allt vatten är saltvatten, och 10% är sötvatten, 2% av allt sötvatten använder vi människor. sötvatten  använder vi  t.e.x När vi, för det andra 8% är is! spolar, när vi duschar, lagar mat, och när vi tvättar händerna. Vissa personer har nästan inget vatten, Dom får gå jätte långt för att hämta jätte tungt smutsigt vatten, så barnen kan inte gå i skolan.
 Det finns tabletter som gör så att vattnet blir rent efter en halv timme. Tabletterna kan göra rent 5 kilo vatten. Mozambique är ett av dom fattigaste länderna i världen, Där bor ungefär 22 miljoner människor. Det finns inte tillräckligt med brunnar i Mozambique.
 Varje dag dör tusen barn på grund av smutsigt vatten, Bristande sanitet, och hygien. Bakterierna dödar fler barn än i krig.
 I dom fattigaste länderna regnar det inte alls ofta. Det här måste ta slut. Alla ska få det bra. Man kan skicka Pengar till dom fattiga.
 Vissa har inga toaletter, så dom får bajsa i hål som dom har grävt. 32% av befolkningen har inte tillgång till toalett. UNICEF kämpar för att alla ska ha det bra.
 För fattiga är vatten det dyrbaraste som finns. Diarre är en av sjukdomarna man kan få av smutsigt vatten.  I Sverige använder en person 3500 liter vatten per dag. 

tisdag 18 oktober 2016

adjektivsaga

Det var en gång 2 fula köttbullar som var mycket snygga. En väldigt snuskig dag skulle dom gå på en missbildad picknik, Men upptäckte ganska så snart att dom hade glömt sin idiotiska senap, som det skulle ha till sina sexiga korvar. Självklart hade dom oxå underbara bröd till den fulla korven. Istället för senap fick dom nöja sig med en töntig ketchup. Efter en liten stund cyklade en äcklig rabarber för bi på sin snälla cykel och hälsade härligt. När dagen började dra sej mot sitt starka slut sa dom svagt hej då och gick till sina lilla hem. 

fredag 7 oktober 2016

Näringskedjor och kretslopp

Näringskedja


Vi har gräs som gör sin egen näring med hjälp av Vatten luft och solljus. Gräset är då producenter.  Då kan gräset växa. Sedan finns det djur som äter gräset. Det kallas för konsumenter. Det kan nu komma större djur som äter det mindre djuren. människan är en topp konsument. Vi är i slutet av en näringskedja för vi har inga naturliga fiender. Detta är en näringskedja. 

Kretslopp

Ett kretslopp är när allt går runt hela tiden om och om igen. 
En räv äter små djur som ätit gräs. När räven dör blir den till ny jord Med hjälp nedbrytare. Jorden suger nu upp näring från rävens jord och nytt gräs kan växa så det små djuren kan äta av gräset. Allt börjar om igen. 

Näring

Näring är det nyttig heter som behövs så att allt levande ska kunna leva. Man kan säga att det är mat. 
Näring görs av växterna som djur eller vi sedan äter. Då får vi i oss näring.
Djuren och vi kan inte göra näring utan vi måste äta nått som växer eller äta djur som har ätit något som växer.
Därför är det jätteviktigt att vi är rädda om vår natur så att den kan producera näring.


tisdag 4 oktober 2016

Norden

Norden

Efter isen kom Djur, Växter. Och människor. Norska, Svenskar, och Danska förstår varandra ganska bra. Samer tämjer. Norge ligger . Vädret kan bli ganska hårt, det kan snöa, och det kan Regna. Dom två högsta bergen heter skanderna och kebnekaise.
 På den ena  sidan av polsilken Går inte solen ner på sommaren. Till ytan är Sverige det största landet.    .  Nordiska rådet är ett samarbetsorgan mellan Nordens olika parlament. De som sitter med i rådet är valda av varje lands regering. Dom nordiska länderna har mycket kuster. I Norden är vi 25 miljoner människor. Dom som bor i Norden kallas för Nordbor. 

Finland
Finland har en stor ö som heter Åland. Finlands huvudstad är Helsingfors. I Finland finns det mycket skog. Folkmängd är 5.3 miljoner. Statsskick är republik, Och valuta är euro. Finlands största naturtillgång är skogen /papper. Finland brukar man kalla de tusen sjöarnas land. Dom har mycket sjöar. I Finland brukar man basta. Och bastu på Finska heter sauna. En finsk bastu ska vara väldigt varm. Till skillnad från Sverige och Norge är Finland ganska platt. 

Norge
För 12 tusen år sedan försvann isen från Norge. Norge ligger nära Golfströmmen så Norges vatten är ganska varmt. Norge har mycket fisk. I Norge finns det 4.8 miljoner Människor. Huvudstaden är Oslo. Statsskick är monarki och valuta är Norska kronor. i Norge finns det mycket berg. I Norge finns det mycket fjordar. oljan är Norges viktigaste naturtillgång.

Sverige
Här i Sverige har vi drottning och kung det kallas för månarki
I Sverige är vi 9 miljoner människor. Vår huvudstad är Stockholm, och deras största stad. Nära kebnekaise ligger kirunna, i kirunna finns det gruvor, i gruvorna finns det järnmalm. I Sverige har vi mycket träd. Kebnekaise är Sveriges högsta berg. Sveriges näst största stad är Götellaborg. Att Stockholm är huvudstaden beror på att drottningen och kungen jobbar där. 

Danmark
Dansk ost och fläsk exporteras över hela världen. I Danmark finns det nästan ingen skog eller malm. Danmark är det äldsta riket i Norden. Redan på 1000-talet enades Danmark. I Danmark finns det 5.5 miljoner människor. Danmarks huvudstad är Köpenhamn. Valuta är danska kronor. Statskick är monarki. Danmark är känt för lego. Vart man än bor i Danmark har man aldrig långt till havet. 

Island
I Island finns det 0,3 människor, Huvudstaden är Reykjavik, Statsskick är Republik och valuta är Isländska kronor.Island var Obäbot ända fram till 8-hundra talet. Hela Island har byggts upp av vulkanen. Då har det blitt vulkan utbrått. Det tog många år innan Island skapades. i Island har dom gått om fiskevatten.  I havet fångar dom mest torsk och sill. Det finns nästan ingen skog i Island. Man brukar ofta rida på  Islands hästar istället för att åka bil i Island, För vägarna är inte i så gott skick. 








fredag 23 september 2016

Ekologi
Förklarar ord


Ekologi betyder hur växter,djur och allt annat i naturen lever tillsammans.
När dessa lever tillsammans och allt fungerar är det ett bra samspel. Det är beroende av varandra. 
Isolerad betyder att något är enskilt och helt ensamt.
En ört är både stjälken och blomman på en blomma.
Blomman på en ört utan stjälk är det vi kallar blomma.

Träd
I Sverige har vi både lövträd och barrträd. Vi har mest barrträd i Sverige. I södra Sverige hittar man mest lövträd och i norra delen finns det mest barrträd.
Ett träd måste vara minst fem meter högt och ha en tjock stam. På stammen sitter de en trädkrona. barrträd tappar inte sina löv på vintern men lövträd tappar sina löv. Träd blir ofta gamla. ett träd har årsringar som visar hur gammalt ett träd är. Buskar har flera stammar och är längre än ett träd

Djur
Växtätande djur är djur som bara äter sånt som växer.
Kaniner,ko,häst
Djur som äter både växter och kött kallas allätare.
Människan,björn.
Asätare är djur som äter rester av döda djur. Gam och hyenor,fossa.
Ett rovdjur r djur som äter levande djur. Örn,lejon

Människan
En människa som bara äter det som växer kallas för vegan


fredag 16 september 2016

Sverige

För 20 000 år sedan var hela Sverige täckt av is. När isen hade smält och tryckt ner jordskorpan så höjs Sverige upp.

                            hur kom växter och djur till Sverige

Växter och djur kom från Danmark. Så länge Sverige och Danmark har hört ihop har växter och djur kunnat sprida sig över Sverige.

                                            Fjäll
 Längst upp i sverige finns Fjäll. Fjäll är som berg fast med snö på toppen och det är så höga så det kan inte växa  några träd där.

                                               Sjöar
Det finns många sjöar det finns stora och små sjöar. Det är sötvatten i sjöar som man rengör och dricker sen. Värnen är Sveriges största sjö.
                                            Städer
I en stad finns det många människor. Det finns Hus, affärer och bilar i en stad. Städer ligger oftast vid en sjö eller vid en älv.

                                          Ängar