måndag 12 december 2016

Medeltiden

Pesten

Pesten dödade över miljoner människor. Pesten kom till Sverige i mitten av 1300-talet. Pesten gick inte att bota. Och nästan alla som fick pesten dog.  Ingen visste hur man fick pesten. Forskarna har räknat ut att en tredje del av Sveriges invånare dog av pesten!! I Sverige kallade man pesten för "Digerdöden" Som betyder den stora döden. År 1349 kom pesten till Norge.  Ett Engelskt skepp kom till Norge, och smittan spred sig, och sedan till Finland och Sverige. Hela familjer dog i samma ögonblick. 

Hur bodde man
På medeltiden bodde man i trähus. Man byggde stora hus, för att man bodde med djuren, så att det skulle bli varmt. Man hade en eldstad mitt i huset. Sen hade ett hål i taket så att röken kan flyga ut. Vissa hade stenhus. Men inte många.
Handel
Ibland kunde det komma köpmän till byar. Dem sålde olika saker som dem hade gjort. Man hade olika stånd. mitt i byarna. man bytte också saker med varandra.

Vad åt man 

På medeltiden åt man ganska nyttigt. Basen var gröt och bröd.  Brödet var ofta grovt. På sommaren åt man ägg. Hönsen värpte inte på vintern. Alla stånd åt ungefär samma mat.  Det som skilde var att dem rika hade vitare mjöl och mer vetemjöl i brödet. Adeln kunde få äta sill, kött, vin och andra dyra saker. Det var fint att dricka vin. På vintern kunde det var svårt för bönder att få mat, eftersom inget växte på vintern. Man åt också njurar från djur. 





Ett enat Sverige
När medeltiden kom så blev Sverige ett enat land. man slutade tro på asagudarna.  Varje nordiskt land blev också ett eget land. Nu fick varje land i Norden en egen kung som härskade över länderna.  Olof Skötkonung var kung i Sverige, Harald Blåtand i Danmark och Olof den helige i Norge. 
Olika yrken

Man kunde jobba hemma, i smeden och man kunde jobba som att kriga. Om man jobbar hemma kunde man sy kläder och laga mat.  Det tog jätte lång tid att sy kläder man kunde göra tråd av fårets ull och av andra djurs päls. När man jobbade i smeden gjorde man vapen och smycken av metall. Man värmde metall och formade vapen och smycken.



Kristendomen kommer till Sverige

När medeltiden börjar så börjar man tro på missionärer. Man börjar bygga kyrkor, kloster och skolor. Det  tog jätte lång tid att  bygga kyrkor. Man hissade upp med rep för att kunna bygga stora kyrkor. I nästan varje by så byggde bönderna kyrkor. Det fanns munkar som jobbade för gud Ett kloster är hus som munkar och nunnor bor i. Om man var en munk eller en nunna så levde man själv, man tror på gud. För att bli nunna/munk så måste man vänta i många år.  Heliga Birgitta föddes 1303. Heliga Birgitta Var en nunna. Hon var dotter till en rik och mäktig lagman i uppland. Birgitta var bara tretton när hon gifte sig med fem år äldre Ulf Gudmarsson. 


Riddare

 Den finaste soldaten var riddare. Det var bara dom rika bönderna som hade råd med rustningar. Från sju år kunde man träna till att bli riddare. Man blev tränad av en riddare. Man blev dubbad till riddare.  När man var tretton år så fick man ha vapen!!! Om man var riddare behövde man inte betala skatt. Det kallas för frälse.








Brott och straff

 En bödel var oftast en skurk själv. Då hade man fått välja mellan att bli bödel eller mördad. Man skar av öronen på bödel så att han inte kunde rymma. Så att man kände igen bödel.. Om man hade en pappa som bödel kunde man bli mobbad. bödel bodde i Helvetesgränden. Det ligger i Stockholm.  Om man stal saker så blev  mördad, men om man mördat en person så fick man böter. Om man satt fast i en stupstock så satt man på en stubbe eller sten, och folk som gick förbi spottade och kastade saker på hon/han .Efter blev man förvisad från landet. Man hängde inte kvinnor för då kunde man se under deras kjolar. Om man somnade när man var eldvakt så kunde man få dödsstraff. En eldvakt var alltid man. 




Det fyra stånden

Det finns fyra olika stånd. Präster, adel, borgare och bönder. om man var adel så ville man klä sig fint. Om man var bonde så fick man inte klä sig så fint, för då kunde man tro att det var en adel.  Det fanns munkar och nunnor. När man var adel så behövde man betala i skatt. Adeln var kungens rådgivare och krigare. Bönder var dem fattigaste. Ibland spå vintern kunde inte maten växa. Det kunde ha växt fel. Så då kunde man inte spara mat så det räckte. 

 kungar, drottningar och kampen om makten

Under 1200-talet så blev Birger Jarl den ända kungen. Och innan så hade man olika kungar i olika städer. Birger jarl kallades Magnus Ladulås. För att han hade låst alla lådor så inte stor männen kunde äta upp all mat. Birger jarl bestämde att man inte fick  misshandla eller röva bort dom längre.Birger Jarl grundade Stockholm år  1252. Birger Jarls son var bara 10 år och kung!! Det var en kung som hette albert. Han var hemsk. Han plundrade folk. Så Margarete slogs  mot han och vann. Hon fick bestämma över Norden, (förutom Island) Det kallas för kalmarunionen. 




Hygien
På medeltiden var man ganska renlig. man gjorde sig ren i badstugor. Ordet bastu kommer från badstuga."badstu" "bastu". 1486, Det var en kung, han heter Magnus Eriksson. Magnus  bestämde att man inte fick skräpa ner på gatorna. Man fick böter ifall man gjorde det. Man fick betala 12 mark. Alltså 12 000 kronor!












fredag 2 december 2016

Magnetism

Vi testar och provar magneter och magnetism!


Magnet bilarMan kan sätta i magneter i bilar. Om man håller en magnet bakom bilen så åker den iväg. Det kallas för att den repelerar.


Det svävarNär man tar syd mot syd eller nord mot nord så repelerar det. Det dras ifrån varandra. Så det svävar efter som det sitter fast.

Elektro magnetOm man tar metal mot ett bateri och man lindar in en spik så blir spiken elektrisk. Så den kan lyfta magnetiska saker.