tisdag 22 november 2016

  Här är en video!!! I videon visar jag hur man gör en fläta. Kolla gärna på den!

onsdag 16 november 2016

Vikingar

Vikingar




Tinget
I tinget bestämde man olika saker. Dom bestämde Vem man skulle gifta sig med, för man fick inte bestämma vem man skulle gifta sig med. Och om man ville skilja sig så bestämde tinget det också.
 Ett par gånger om året hade man ting. Då samlades människor i byn. Tinget var som en domstol där man redde ut stölder, mord och bråk.

Hur man bodde
På vikingatiden så bodde man i långhus. Människorna bodde med djuren för att det skulle bli varmare.
 Man hade brasor inne i husen också för att det skulle bli varmt.
 Man hade ett litet hål i taket där röken kunde sticka ut lite grann.
 Människorna bodde på ena sidan, och djuren på andra. Man hade ett hus där man förvarade mat, det kallas för "visthusbod". Och så hade man en källa under jorden där man skulle kyla mat. Och i ett hus kunde man ha hö till djuren. Och i ett annat hus kunde man göra vapen och smycken. 

Trälarnas liv
Trälarna hade inga saker,dom fick inte göra vad dom ville. Trälarna jobbade för andra människor. Var fjärde människa blev träl. Om man föddes i en trälfamilj  blev man en träl själv. Man kan också välja valfritt att bli en träl, för man kanske inte har tillräckligt med pengar. Trälarna fick heta fula namn som Fulner,Klägga eller Krala. Trälarna hade fula skitiga kläder på sig.

Kläderna
 Vikingarna hade oftast längre tröjor nästan som en klänning. och ett skärp. Dom bar ofta runt på vapen. Vikingarna gjorde kläderna själva. man kunde också ha järnhjälm med nässkydd. Dom hade sköldar i olika färger som dom skyddade sig med. Tjejerna hade långa klänningar. Med massa smycken. Och kanske en mantel. Man gjorde smycken och vapen själva. Man var väldigt bra på att smida smycken och vapen.

Gudarna
På Vikingatiden så trodde man på 5 olika gudar. Oden,Tor och Frej var dom viktigaste gudarna. Det fanns också Freja och Loke. Som inte var lika viktiga.
 Oden var den mäktigaste guden. Han var klokast av dom alla. Oden hade bara ett öga. Det andra offrade han till en jätte för att bli allvetande! Oden ville vara med i många krig. Då använde han sitt spjut.
 Tor var Odens äldste son. Tor var krigets gud. Hans uppgift var att försvara både människor och gudar. När det åskade trodde man att det var Tor som kom farande över himlen. Tors hammare heter Mjölner. Frej var kärlekens gud. Han bestämde över vädret. Till Frej kunde man offra om man ville ha barn. Freja är Frejs syster. Alla jättar vill gifta sig med henne. Loke är Tors bror.Loke är ondskans gud.

Vikingarnas resor+båtarna
Vikingarna reste väldigt mycket. Dom åkte båt till olika länder och plundrade och bytte saker. Dom hade träbåtar. Om man var ute på resa mitt i havet och om man såg sjöfåglar så visste man att det var inte så jätte långt till land. Man kunde ha båtarna till krig och handel. Den längsta båten man har hittat från vikingatiden är 28 meter. Båten befinner sig i Danmark på ett museum. Det fick plats 50 personer i båten+deras utröstning. Båtarna var väldigt flatbåttnande. Så dom kunde ta sig fram på grunt vatten. Seglen var gjorda av fårull. Dom hade olika drakhuvud, för att skrämma folk. Dom la mycket tid på att bygga drakhuvuden. Dom navigerade sig efter solen och stjärnorna. Man navigerade sig också efter drivande tång och fåglarnas flykt. På grund av brandrisker kunde man inte laga mat på båten. I kyrkor fick man inte ha vapen och utröstning. Man lämnade dom vid dörren, så man kunde bara ta alla grejer. Man tog sig igenom floder till Konstantinopel, som dom Svenska kallar miklagård. Dom Norska vikingarna drog till Frankrike och Italien.












Runstenar och runskrift
Vikingarna ristade i skrifter i stenar. Dom använde sig av vikingaskrift. I Sverige finns det tusentals Runristningar i stenar. Stenarna berättar om män som reste ut på långa vikingafärder. Runskrift kan man aldrig ta bort. Man ristade ofta in ormar med text på? Det fanns inga papper att skriva på och inga böcker. Man kunde också skriva på trä. Runalfabetet innehåller 16 runor,det kallas för futharken.